Aantal dagen
8

  Operatie Overlord, D-Day, bijzonder indrukwekkende thema-reis D-Day 1944 naar de invasiestranden.

  Deze reis is inclusief
  • 7 hotelovernachtingen
  • 7 ontbijtbuffetten
  • Alle dagroutes op GPS
  • Horizon Motor Reizen routegids
  • Toeristenbelasting
  • Parkeergelegenheid
  Wat is niet inbegrepen
  • Diner

  Media van Normandië

  Over deze reis Normandië

  Rondrit landingsstranden Normandië

  Deze motortoer naar de landingsstranden van Normandië is een thema-tour van 8 dagen die helemaal is gewijd aan D-Day, operatie Overlord. Deze begeleide motortoer naar de landingsstranden van Normandië is een thema-tour van 8 dagen die helemaal is gewijd aan D-Day, operatie Overlord. Operatie Overlord was tijdens de tweede Wereldoorlog de codenaam voor de invasie door de Westerse geallieerden in het door Duitsland bezette West-Europa. Combineer prachtig motorrijden in Normandië met rijke historie!

   

   

  Heenroute | 175 km

  Vanaf de Nederlandse grens is het ongeveer 175 kilometer naar Ieper, er zijn routes vanaf de grens te krijgen maar dit kan ook op eigen inzicht. Het is leuk om daar op tijd aan te komen, Ieper is een leuke stad om wat uren rond te lopen of musea te bezoeken, er is veel informatie te vinden over de eerste wereldoorlog. De Duitse troepen hebben vier pogingen gedaan om het te verzetten, maar tevergeefs. Het heeft veel soldaten het leven gekost. ’S Avonds begint de reis in het hotel op de Grote Markt van Ieper!

  Dagroute 1: Ieper-Dieppe | 293 km

  Vanuit Ieper rijd je naar de kust bij Veurne en vandaar naar Duinkerken. Voor WO II een markant punt. Hier in Duinkerken ontsnapten de legers van Engeland en Frankrijk ternauwernood aan de Duitse achtervolging tijdens de invasie in 1940. Deze gebeurtenis die de naam Operatie Dynamo kreeg, speelde zich af van 27 mei-4 juni en is de boeken ingegaan als het wonder van Duinkerken. Marine en particulieren met eigen boten (in totaal 900), brachten samen 338.000 soldaten terug van de Franse stranden naar Engeland. De film "Dunkirke" geeft een waarheidsgetrouw beeld van deze Operation Dynamo. Het Museum Du Souvenir in Duinkerken herinnert aan deze spectaculaire evacuatie.

  Voorbij Audinghen kom je 3 kazematten tegen die onderdeel vormden van de Atlantic Wall. Vervolgens passeer je de oude stad Boulogne-sur-Mer, ooit een havenplaats van de Romeinen. Je rijdt door de haven en langs de rivier verder op de D940 naar Saint-Valery-sur-Somme, de Baai van de Somme. Je rijdt om de delta heen. Het is één van de prachtigste natuurgebieden in Frankrijk en een belangrijk gebied voor de (trek)vogels. De route gaat door het dorpje Saint-Valery-sur-Somme. 

   

  Dagroute 1: Ieper-Dieppe | 293 km

  Via Le Treport, een markant havenplaats met krijtrotsen, rijd je door het havengebied. Vervolgens volg je zo dicht mogelijk aan de kust de weg om uiteindelijk uit te komen bij de stopplaats van vandaag: Dieppe. Dieppe is bekend geworden door de dramatische “proeflanding” van de geallieerden op 19 augustus 1942. Ruim 4.000 geallieerde soldaten, met name Canadezen, werden gedood, verwond of gevangengenomen. In Dieppe herinnert een museum en een begraafplaats aan deze catastrofe. Met nog meerdere indrukwekkende bezienswaardigheden voor de boeg rijd je door richting het hotel in Dieppe.

   

  Dagroute 2: Dieppe-Caen | 199 km

  Je rijdt Dieppe uit en volgt opnieuw de kustlijn. Bij Le Poincon ga je even van de route af voor een bijzonder kijkje op de rosten bij Eglise Saint Valery. Uitzichten, duinen, rotsen en mooie stadjes wisselen elkaar weer af. Saint-Léger is weer zo’n stadje. Het open gebied gaat hier weer over in meer afwisselend landschap met bebossing en hoogteverschillen. Fécamp en Etretat zijn prachtige stadjes. Je rijdt er dwars door heen. Op de grote brug steek je hier bij Le Havre de Seine over en rijd je Basse Normandië in, het westelijke deel van Normandië.

  Net over de brug buig je van de grote weg af en pak je de kustroute weer op. Op je weg passeer je de fraaie kustplaatsen Honfleur, Deauville, Houlgate en Cabourg. Zeker in deze stadjes krijg je een echt vakantiegevoel.  Net voorbij Cabourg nader je het gebied van de invasie op 6 juni 1944. Bij de Batterij van Merville landen Britse en Canadese parachutisten in de nacht van 5 op 6juni in gliders om deze ontzagwekkende Duitse bunker uit te schakelen. Het museum is zeker de moeite waard om te bezoeken. Een authentieke Douglas C-47 is bij het museum opgesteld.

  Na dit bezoek rijd je door naar Caen. Hier overnacht je ook in het centrum.

  Dagroute 3: Caen-Arromanches | 59 km

  Vanaf het hotel heb je in de ochtend eerst de gelegenheid een bezoek aan het grote en informatieve Mémorial de Caen te brengen. Vervolgens rijd je naar de invasiestranden. Het Mémorial de Caen is een museum dat je echt niet mag missen. Dankzij alle informatie die het museum biedt, krijg je een duidelijk overzicht van alle gebeurtenissen, van de Tweede Wereldoorlog tot de Koude Oorlog. Trek gerust 2 tot 4 uur uit voor je bezoek aan dit museum. Vergeet ook niet de bunker te bezoeken, die via de achterzijde van het museum toegankelijk is. Vaste tentoonstellingen zijn: De Tweede Wereldoorlog; D-Day en de Slag om Normandië en De Koude Oorlog. De ervaring leert dat je hier al gauw 2 uren verblijft. Na dit indrukwekkende bezoek, rijd je weer verder.

  Je rijdt vandaag het eerste deel van de route langs invasiestranden. Het eerste deel omvat de stranden Sword (Engelse troepen), Juno (Canadese troepen) en Gold (Engelse troepen). Morgen volgen dan de stranden met de codenaam Omaha en Utah (bede Amerikaanse troepen). Na Caen kom je aan bij Memorial Pegasus. Neem ook hier zeker een kijkje. In Arromanches passeer je Musée Du Débarquement. Het is het eerste museum ter herinnering aan 6 juni 1944 en de slag om Normandië. Dit museum is gebouwd op de plaats waar de kunstmatige haven werd geplaatst, waarvan je de resten nog kunt zien op enkele honderden meters van de kust. Als het lekker weer is kun je de dag afsluiten in zee, het hotel van die avond heeft een strandje voor de deur. 

  Dagroute 4: Arromanches-Cherbourg | 132 km

  De volgende dag vervolg je je route langs de invasiestranden. Al na 8 km kom je langs de Duitse geschutsbatterij bij Longues-sur-Mer. Deze was perfect opgesteld om de landingen van 6 juni 1944 te weerstaan. De kanonnen waren gericht op Omaha en Gold Beach, recht tegenover de landingen. Op D-Day vocht de batterij een duel uit met de geallieerde vloot. Bij zonsopkomst werd het definitief het zwijgen opgelegd. Nu is de batterij een van de best bewaarde in Frankrijk en de enige plek waar nog de originele kanonnen staan, die toen in staat waren om 45 kg zware granaten 22 km ver te schieten. Het uitzicht vanaf de vuurleidingspost, uitgegraven in de klif, geeft een geweldig uitzicht over de baai van de Seine. Die middag kom je langs nog veel meer stops die heel interessant zijn, zoals: Longues-sur-Mer, Pointe du Hoc, de D-Day experience center en het WW2- museum. Overnachten doe je in Cherbourg, het hotel ligt aan de haven. Zeker de moeite waard voor een avondwandeling. 

  Dagroute 5: Cherbourg-Rouen | 357 km

  Vandaag rijd je van Cherbourg, het begin van de Road of Liberty, via Falaise naar Rouen. In Cherbourg begin je bij km 0 van de route. Vanaf dit punt volg je vandaag een deel van deze bijzondere route. De N13 is een eentonige weg om te rijden, maar omdat de geallieerde legers over deze weg optrokken, houden we deze 40 km aan. Om de kilometer zie je aanduiding van deze Voie de la Liberté.

  Na 40 km is de eerste stop Sainte-Mére-Eglise. Deze plek is zeer bekend van de Amerikaanse paratrooper die hier aan de kerktoren bleef hangen. Midden in het stadje passeer je Sainte-Mère-Eglise Liberation Monument. Even verder op in het Airborne museum wordt uitgelegd, waarom de parachutisten in dit gebied werden gedropt en hoe dat is afgelopen. Na de stop bij Sainte-Mére-Eglise rij je verder het binnenland van Normandië in. De route dwars door de “zak van Falaise” waar Duitse troepen raakten ingesloten. Toch kon een groot deel van deze troepen nog ontkomen.

  Je overnacht in een 4-sterren hotel, dit hotel ligt op wandelafstand van het historisch centrum. 

  Dagroute 6: Rouen-Arras | 253 km

  Vandaag is de laatste routedag. Een vlotte route door het noorden van Frankrijk brengt je opnieuw naar een historisch stadje, met ook nog een Nederlands tintje, namelijk Arras. Het is vandaag een relatief korte route en dat betekent dat je de tijd kunt benutten om aan het einde van deze reis het stadje te bezichtigen.Het centrum van Arras is gewoonweg prachtig, wat mede veroorzaakt wordt door de twee belangrijkste pleinen van de stad: Grand Place en Place des Héros. Beide pleinen zien er on-Frans uit, maar doen je direct denken aan de binnensteden, zoals je die in België vooral tegenkomt. Je ziet hier Gildenhuizen, een belfort en een stadhuis dat je direct doet denken aan de lakenhallen die je in het westelijke deel van België aantreft. Niet raar, want Arras heeft niet altijd bij Frankrijk gehoord. Vlak na de middeleeuwen hoorde Arras, dat toen nog de Nederlandse naam Atrecht had, bij de Nederlanden.

  Dagroute 7: Arras-NL/BE

  Na een laatste ontbijt ga je weer huiswarats. De ervaring leert dat men een eigen route naar huis kiest. Sommige blijven hangen en anderen willen rechtstreeks naar huis. Wil je wel een leuke route? Vraag het aan een van de medewerkers van Horizon Motor Reizen. Ter indicatie; de rij afstand van Arras naar Utrecht is ±350 km.        

  Data en prijzen

  Prijs op basis van 8 dagen

  € 859,00

  Toeslag: 1-persoonskamer

  € 399,00

  1

  Ervaringen van onze reizigers

  Ook jouw ervaring achterlaten?

  Ervaring achterlaten
  Guus van Sluijsveld

  Samen met een vriend de individuele reis gemaakt naar Normandië en via de route Liberté naar Bastogne. Veel indrukken opgedaan en zoals altijd te weinig tijd om alles t...

  Foto's van reizigers

  1/1
  Jannieke Docter

  Even geduld..

  We zijn bezig met het bevestigen van je boeking.