KNMV Reisbegeleider logo
Deze reis is inclusief
Bergen Bergen Bergen
Aantal dagen
15
Reisdata

4 t/m 18 oktober 2020

  Marokko, een land vol verassingen. Ga jij mee op de reis van je leven door het bijzonder Noord-Afrika ?

  Download nu onze brochure
  Deze reis is inclusief
  • vlucht Eindhoven - Malaga v.v.
  • 14 hotelovernachtingen
  • motortransport
  • ferry-overtocht Spanje - Marokko
  • 14 ontbijtbuffetten
  • 14 diners
  • alle dagroutes op GPS
  • Horizon Motor Reizen Routegids
  • toeristenbelasting
  • pechondersteuning
  • veilige parkeerplaatsen

  Media van Groepsreis Marokko

  Over deze reis Groepsreis Marokko

  Marokko 2020: Proef de zinderende sfeer van Noord-Afrika

  Marokko is een land vol verassingen. Qua natuur heeft het land eigenlijk alles, zon, zee en bergen, veel bergen. Dat maakt het natuurlijk uitermate geschikt om heerlijk met de motor door heen te rijden. Ontdek de mooiste bergpassen, de hoogste watervallen en de leukste markten. Dit in combinatie met een bezoek aan de 4 Koningssteden Fes, Marrakesh, Meknes en Rabat maakt deze reis om nooit te vergeten.

   

   

   

  Je reis begint met de vlucht naar Malaga.

  Hier kom je aan het einde van de ochtend aan en een bus brengt je naar de locatie waar de motoren al klaar staan. Vanuit hier rijdt je al direct een prachtige route door het prachtige Spaanse Andalusie richting Algeciras. Hier heb je de eerste overnachting van de reis.

  De volgende ochtend vroeg op en direct met de motor de ferry op richting Ceuta, gelegen in de Spaanse enclave op het Afrikaanse vasteland. Het Spaanse Ceuta is Spaans met een vleugje Arabisch en zorgt voor een bijzondere sfeer. Na het verlaten van de ferry passeer je 5km later de grens met Marokko. Dit wordt al direct een mooie beleving om kennis te maken met Marokko. 

  Daarna vervolg je je route via Chefchaouen en Ouazzane naar Meknes voor je tweede overnachting van deze reis. Deze mooie stad is nog steeds omringd met oude stadswallen. Vanwege haar schoonheid wordt de stad ook wel het Versailles van Marokko genoemd. Vandaar via Rabat, rustplaats van Koning Mohammed V naar Casablanca: De havenstad met de imposante Hassan II-Moskee, oude centrum en gezellige terrasjes aan de boulevard.

  Dag 6: Verder zuidelijk richting Agadir

  Via de kustlijn met opnieuw keuze uit twee routes naar de volgende overnachting in Agadir. Ook wel stad van de vier seizoenen genoemd met haar brede zandstranden en 300 zonnige dagen per jaar. Onderweg kom je door Sidi Kaouki. Het is een dorp dat bekend staat bij toeristen als ideale plek om te surfen. Maar wellicht kun je ook een kamelen ritje over het strand maken. De lange route brengt je opnieuw dieper het binnenland in waar je Tamri bezoekt. Tamri ligt ongeveer 50km ten noorden van Agadir. Dit grote vissersdorp is de locatie van een grote
  bananenproductie. Mis niet deze lokale bananen te proeven die absoluut heerlijk zijn. Een ander interessant punt is het "Tamri National Park"  waar je even later langskomt. Dit natuurreservaat is de thuisbasis van een goed bewaard ecosysteem.

  Vervolgens kom je aan in Agadir. Agadir is een tien kilometer lang fijn zandstrand, in een baai, uit de wind en 300 dagen zon per jaar. Natuurschoon omringt de stad: afgelegen stranden, natuurparken, de Sahara en de uitlopen van het Atlasgebergte. 

  Dag 7: Via het Atlasgebergte diep het binnenland in...

  Veel zuidelijker dan Agadir gaat je reis niet en je trekt nu meer het binnenland van Marokko in.Vandaag rijdt je vanuit Agadir vrijwel direct het Atlasgebergte in op weg naar Agdz. Onderweg rijdt je over diverse bergpassen zoals bijvoorbeeld: Tiz-n-Taqhatine, Tiz-n-Ikhsane, Tiz-n-Bachkoum met vele prachtige uitzichten over mooie stuurwegen. Onderweg kom je door Taznakht, een gewoon, typisch Marokkaans stadje zonder toeristische highlights. Veel mensen op straat, veel herrie, veel leuke winkeltjes vol ouwe troep, theetentjes en vage restaurantjes.

  Daarna krijg je uitzicht op verschillende prachtige bergen zoals Al Kihl (1.345m), Tagergoust (1.523m) en de Sergig (1.488m) en je vervolgt je weg richting Agdz. Dit kleine marktstadje was in het verleden een karavaanoase. Het ligt bij een palmenbos aan de voet van de Djebl Kissane en is vanouds een ambachtelijk centrum. Er worden manden gemaakt, potten gebakken en tapijten geweven. Je overnacht hier in een mooi en eenvoudig echt Marokkaans hotel vlakbij de overblijfselen van “Kasbah Tamenougalt”. 

  Dag 8: Van Agdz naar Marrakech over diverse "Tizi's"

  Vrij snel na de start van de route kom je door Quarzazate. Quarzazate is een stad in het zuiden van Marokko, in de regio Souss-Massa-Daraâ en is de hoofdstad van de daar weer in gelegen gelijknamige provincie Ouarzazate. Quarzazate heeft zo'n 98.500 inwoners. Quarzazate is gelegen ten zuidoosten van Marrakesh, exact tussen de gebergten het Anti-Atlas en het Hoge Atlas in. Vele excursies naar de Sahara beginnen vanuit Ouarzazate. In Quarzazate bevindt zich de grootste filmstudio ter wereld genaamd Atlas Studios. Verscheidene bekende films werden in deze studio opgenomen. De stad wordt het "Hollywood van Marokko" genoemd. Ten oosten van Ouarzazate ligt El Mansour Eddahbi, een meer van enkele kilometers lang. Het meer is door de Marokkanen zelf aangelegd en is gezien de droogte in het gebied een uniek iets. Ouarzazate heeft een van de grootste zonnecentrales ter wereld. In februari 2016 is het eerste deel van de centrale door koning Mohammed VI ingehuldigd en is daarmee een onderdeel geworden van het duurzame energieplan van Marokko.

  Een half uurtje verder ligt Aït Ben Haddou. Een dorp met slechts 750 inwoners. Het is een middeleeuwse, verstevigde stad in de Marokkaanse regio Souss-Massa-Daraâ langs een rivier. De stad is bekend vanwege de schitterende kasba's, die tegen een heuvel aan zijn gebouwd. Deze zijn opgebouwd uit leem en worden samen de Ksar genoemd. De kasba's zijn versterkt door muren met hoektorens met daartussen smalle stegen, en hiermee een typisch voorbeeld van Zuid-Marokkaanse architectuur. De kasba of kashba is het verdedigbare deel van de medina.
  Het gebouw kenmerkt zich door hoge muren.

  Maar waar het vandaag echt om gaat is de weg Tizi-n-Tichka, gebouwd in de jaren 1920. Met adembenemende uitzichten op bijna woestijnlandschappen: de Tensift Wadi-vallei in het noorden, de Ounila-vallei in het zuiden, Tizi-n-Tichka is met een hoogte van 2260m zeker een bezoek waard. Tussen december en april kan de Tizi-n-Tichka-pas, die de "weidepas" wordt genoemd, worden geblokkeerd door sneeuw. Het is er ook vaak winderig. Dit bovenop de gevaarlijke weg is het dus extra uitkijken. Boven bij de Tizi-n-Tichka-pas heb je wat souvenirwinkeltjes.

  Vervolgens kom je aan in het overweldigende Marrakech. Marrakech is één van de vier beroemde koningssteden van Marokko, net als Fez, Meknes en Rabat. De stad is gelegen op de vruchtbare Haouzvlakte, aan de voet van de Hoge Atlas. Het is in de eerste plaats een stad voor een stedentrip, maar een rondreis door Marokko kan natuurlijk ook. Marrakech is een mysterieuze stad, waar je ogen tekort komt. Je verblijft hier dan ook twee dagen.

  Dag 10: De indrukwekkende watervallen van "Ouzoud"

  Vandaag laat je Marrakech achter je en rijdt je verder richting het noord-oosten waar je opnieuw kunt kiezen tussen verschillende routes welke beide de watervallen Ouzoud Falls bezoeken. De naam betekenis, "de daad van gemalen graan" in de lokale taal van Berber. Cascades d'Ouzoud is een verzameling van massale watervallen in Marokko. Misschien wel een van de mooiste bezienswaardigheden in
  dit deel van de regio en het hele land. Cascades d'Ouzoud is niets meer of minder dan een schitterende waterval. Prachtig om te zien en te ervaren. Met de hoogste val in totaal 100 meter, is de enorme omvang ervan behoorlijk indrukwekkend. Elke waterval is anders en varieert in grootte van breed tot smal, waardoor het des te unieker is dan de meeste watervallen in de wereld. Het water valt in een zwembad van rivierwater en hoewel vrij fris, kan het een nogal verfrissende manier zijn om de watervallen te ervaren.

  Je rijdt vervolgens verder naar Beni Mellal. Beni Mellal is een stad in het binnenland van Marokko, het is de hoofdstad van de regio Beni Mellal-Khenifra en is gelegen tussen het Midden Atlasgebergte en het Atlasgebergte. Beni-Mellal is een van de snelst groeiende steden in Marokko, heeft rijke landbouwgronden en kilometers van olijfgaarden en granaatappelbomen.

  Dag 11: Via Khenifra en Azrou naar koningsstad Fes

  Je komt door dorpje met namen die bestaan uit bijna alleen klinkers: bijvoorbeeld Ouaoumana. Even later kom je door Khénifra. Khénifra is een Marokkaanse stad in de Midden-Atlas. Khénifra is de hoofdstad van een Berberse volksstam. Een volgend interessant dorpje is Azrou. Het kleine Amazigh (Berber)stadje Azrou, genoemd naar de grote rots (‘azrou’ in het Berbers) aan de westkant van de stad, ligt op 1.250m hoogte. Deze stad werd gesticht door de nomadische Amazigh (Berber)stam de Beni M’Guild, die oorspronkelijk uit de Sahara afkomstig was. Hier kun
  je de plaatselijke Amazigh (Berber)tapijten met dessins op een rode achtergrond kopen. Daarna rijdt je een dertigtal kilometers door het Parc National D’Ifrane. 

  Eindpunt van de route is in Fes waar we weer een extra nacht verblijven en je dus kunt kiezen uit een route rijden of genieten van de dingen die de stad biedt. Fès: De stad is de op twee na grootste stad van Marokko, na Casablanca en Marrakesh. Het is een van de "vier koningssteden", samen met Marrakesh, Meknes en Rabat. De benaming 'Fez' ook wel 'Faz' is een Arabisch woord dat staat voor pikhouweel waarbij verwezen wordt naar een legendeverhaal over Idriss I die een gouden-zilveren pikhouweel zou gebruikt hebben om de grenzen van Fez te omlijnen. Als een van de vier koningssteden is Fez een onderdeel in de meeste toeristische rondreizen door Marokko.
  Tegenwoordig bestaat de stad grotendeels uit twee oude medina-wijken, Fes el Bali en Fes Jdid, en het moderne stedelijke gebied van Ville Nouvelle, gebouwd tijdens het Franse koloniale tijdperk. De medina (oude stad) van Fes staat op de Werelderfgoedlijst en wordt beschouwd als een van 's werelds grootste stedelijke voetgangerszones (autovrije gebieden). Een van de grootste bezienswaardigheden van Fes, is de leerlooierij in het centrum van de souk (markt). De wat kleinere leerlooierijen vind je verderop bij de Place Seffarine, het plein van metaalbewerkers en koperslagers. In het hart van de medina wordt al sinds de middeleeuwen op ambachtelijke wijze leer geproduceerd.

  De werkwijze is sinds de 11e eeuw nauwelijks veranderd, waarbij alles nog met handen en voeten gebeurt. Het proces begint met de ruwe dierlijke huiden die in witte kalkstenen vaten gedrenkt worden in een mengsel van duivenpoep, urine van koeien en ezels, ongebluste kalk, zout en water. Na het drogen begint het verven in een van de aardewerken vaten waarbij gebruikt wordt gemaakt van natuurlijke stoffen als indigo, henna, saffraan, papavers en granaatappels. Het gaat om huiden van kalveren, schapen, geiten, kamelen, dromedarissen en paarden, die vervolgens worden bewerkt tot handtassen, jassen, riemen en portefeuilles. Het werk in de leerlooierijen van Fes is ongelooflijk zwaar, maar ook nog eens ongezond. Ondanks dat blijft het een populaire job onder de Marokkanen, omdat het goed verdient. Bij het bezoek aan een leerlooierij krijg je vaak wat takjes munt mee tegen de scherpe lucht. Je verblijft twee nachten in Fes.

  Dag 13: De laatste route in Marokko naar Tanger

  Opnieuw een schitterende route door de heuvels van Marokko. Ook vandaag kun je kiezen tussen uit verschillende routes richting Tanger. Een werkelijk mooie route met flink wat bochten als afsluiter van je reis in het Afrikaanse Marokko. Door bossen, dorpjes, over bergkammen, langs rivieren en meren. Kortom een complete route om van te genieten. Op diverse plaatsen in de route heb je schitterende vergezichten waar als je even te tijd neemt en stopt je kunt genieten van de rust.

  Tanger is een mystieke en levendige stad. Op de een of andere manier trekt de stad en de regio mensen aan met een vrij of creatief beroep. Schrijvers, muzikanten, schilders en filosofe, ze voelen zich vaak thuis in Tanger. Er heerst dan ook een aangenaam en vrijgeestig sfeertje in deze stad. Het hotel waar je verblijft ligt dichtbij het centrum en praktisch aan het strand. Heerlijk om nog voor de laatste keer te genieten van Marokko voordat je morgen de ferry neemt richting Spanje.

  Dag 14: Dag Marokko, hallo Spanje Andalusie

  Vandaag vertrek je al vroeg richting de ferry op slechts 3 km afstand van het hotel waar je incheckt en je motor door een ware levensgrote scanner gaat om te controleren dat je geen verboden middelen hebt meegenomen vanuit Marokko (Drugs etc.). Rond 10:30 uur bereik je het Spaanse Ceuta. 

  Opnieuw kun je hier de keuze maken uit verschillende routes door het prachtige Andalusie. Een route brengt je bijvoorbeeld door het prachtige natuurpark Sierra de Grazalema in de Provincie Cádiz. Uiteindelijk lever je in Malaga de motor weer in bij het hotel waar je ook overnacht. De volgende ochtend wordt je opgehaald door een bus die je afzet bij het vliegveld en enkele uren later arriveer je weer in Nederland. 

  Hier eindigt het avontuur maar nog vaak zul je terug denken aan Marokko en haar sprookjesachtige sfeer.

  Voor deze reis hebben we uitstekende hotels voor je gereserveerd. Ze hebben een gunstige ligging en veilige parkeerplaatsen. De ritten zijn over verharde wegen gepland, die voor het leeuwendeel in goede staat zijn. We bieden deze reis speciaal in het voorjaar aan. Dan is het in Marokko over het algemeen aangenaam warm.

  Voor een bezoek aan Marokko worden vaccinaties aangeraden. Neem hierover contact op met je plaatselijke GGD. 

  Let op: Controleer je verzekering van je motorfiets of deze verzekerd is in Marokko. Controleer ook je reisverzekering hierop. Zorg daarnaast voor de juiste kaarten op je navigatie toestel! Controleer daarnaast of je bankpas ook geschikt is voor Noord-Afrika.

  Routegids
  Routegids

  Benieuwd naar de volledige routegids?

  Download de routegids

  Data en prijzen

  zondag 4 t/m zondag 18 oktober 2020

  Prijs op basis van 15 dagen

  € 2.999,00

  Duopassagier

  € 2.359,00

  Toeslag: 1-persoonskamer

  € 599,00

  2

  Ervaringen van onze reizigers

  Ook jouw ervaring achterlaten?

  Ervaring achterlaten
  Laurens

  Da's andere koek......  Een onvergetelijke reis met vanaf het begin tot het eind verrassende ervaringen, enerverend, prachtig, avontuurlijk en gezellig. Marokko is een schitt...

  Bob en Els

  De reis was fantastisch. Meer dan 3000 km mooie routes en verrassende wegen gereden. Door dorpjes ook het plattelandsleven ervaren. Vriendelijke bevolking. In het Atlasgebergte nau...

  Even geduld..

  We zijn bezig met het bevestigen van je boeking.