KNMV Reisbegeleider logo
Aantal dagen
15
Reisdata

16 t/m 30 juli 2022

  Rijke cultuur en natuurschoon. De Baltische staten Estland, Letland en Litouwen, gelegen aan de Oostzee, zijn veel bezochte en populaire bestemmingen.

  Deze reis is inclusief
  • 14 hotelovernachtingen
  • 14 ontbijtbuffetten
  • 12 diners
  • Alle dagroutes op GPS
  • Horizon Motor Reizen routegids
  • Nederlandse reisbegeleiding
  • Toeristenbelasting
  • Pechondersteuning
  • Parkeergelegenheid

  Media van Baltische Staten

  Over deze reis Baltische Staten

  Heel veel rijplezier gecombineerd met de mooiste steden van de Baltische Staten

  Voor de iets meer ervaren motorrijder. De dag afstanden zijn op zich goed te doen, maar we rijden in totaal wel ongeveer 5000km, niet niks dus.  In het programma is één rustdag opgenomen, er is dus ook tijd om te relaxen. Let op deze reis is niet gevuld met vele bergen en bochten, deze reis laat je prachtige gebieden en steden zien. Over de Baltische Staten als toeristisch gebied kunnen we kort zijn: het is één van de meest populaire en bezochte regio’s in Oost-Europa. Het is een compact gebied met veel cultuur en natuur op korte afstand van elkaar. Zo zijn de hoofdsteden Vilnius van Litouwen, Riga van Letland en Tallinn van Estland alle drie inmiddels een jaar lang Culturele hoofdstad van Europa geweest en tellen de landen diverse natuurparken en bijzondere bezienswaardigheden.

  Dagroute 1: Nederland – Schwerin (D) | 426 km

  De route begint in Odoorn, onder de rook van Emmen. Je kunt vanaf hier starten op de GPS route. Rijd je liever in één keer naar Schwerin dat is dat ook prima. Meteen bij Emmen steek je de grens naar Duitsland over. De route rijdt vlot door. Rond kilometer 350 steek je bij Neu Darchau de Elbe over met een pondje. Dit is ook de scheiding van het voormalig West- en Oost Duitsland. Het hotel ligt in het centrum van de fraaie stad Schwerin. Een avondwandeling in het monumentale Schwerin is aan te raden.

  Dagroute 2: Schwerin – Walcz (P) | 420 km

  Vanuit Schwerin rijd je door de mooie Hanze- Regio. Na ongeveer 90 kilometer kom je langs een heel leuk terrasje voor een bak koffie aan het water. Bij kilometerstand 200 passeer  je de oude grens naar Polen. Hier kom je een leuk dorpje tegen voor de lunch. Hierna kom je bij de echte Poolse grens. Het zal je gelijk opvallen dat het landschap en stedenbouw veel verschillen met Duitsland. Die avond wandel je na het diner door het Poolse stadje Walcz. 

  Dagroute 3: Walcz – Olsztyn | 355 km

  Vandaag rijd je de hele dag door het binnenland van Polen. Je komt veel dorpjes en stadjes tegen met veel stops om te lunchen en wat te drinken. Doe dit vooral, zo leer je meer over de Poolse cultuur. Een bijzondere stop is bij het hellend vlak bij het Canal Elblaski na 280 km. Het Elbląg-Ostródakanaal is een kanaal van 48 km in Polen tussen Elbląg en Ostróda. Het is een technologisch monument, geopend in 1860, toen het op Duits grondgebied lag en Oberländischer Kanal heette. Zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen. Hier worden gondels van een lager naar een hoger waterniveau (en omgekeerd uiteraard) gebracht. Alles aangedreven door waterkracht. Bij het hotel ligt een wandelboulevard langs een meer. Hier zijn veel terrassen en winkeltjes. Een gezellig gebeuren.

  Dagroute 4: Olsztyn – Druskininkai (LT) | 336 km

  Vandaag begint met een route door het prachtige merengebied van Mazurië. Na 75 km kom je bij Swieta Lipka, een groot basiliek midden op het platteland. Het enorme orgel wordt regelmatig voor de bezoekers bespeeld. Later kom je bij een oude bunker van Hitler uit de tweede wereldoorlog. Ook dit is een stop zeker waard. Bij kilometerstand 270 zetten we de klok een uur vooruit, daar rijd je Litouwen binnen. Je komt na de grens terecht in een heel ander landschap. Het is nu weidser. Bos en weilanden wisselen elkaar af. Het hotel bevindt zich in Grutas Parkas. Een park waar veel beelden zijn verzameld uit de Sovjettijd in Litouwen.

  Dagroute 5: Druskininkai – Vilnius | 158 km

  Er staat vandaag maar een korte rit op het programma. Het is 2:45u rijden naar het fraaie Vilnius. Je kan er voor kiezen om uit te slapen, of heel de middag vrij hebben in deze bijzondere stad. Er is een city tour die aan te raden is. Dit is een goed begin om te kijken welke punten van de tour, je op eigen houtje in de namiddag gaat bezoeken. Een gezellig middagje op een terras is natuurlijk ook niet verkeerd. ’s Avonds is het diner op eigen gelegenheid.

  Dagroute 6: Vilnius – Sigulda (LV) | 371 km

  Je verlaat Vilnius voor een vlotte rit door het oosten van Litouwen en Letland. Je rijdt door merendeel beboste en heuvelige gebieden. Onderweg passeer je vele dorpjes en stadjes. Een mooie afwisseling. Het geeft een goed beeld van het dagelijkse leven in de Baltische Staten. Na 180 km volgt de grenspassage Litouwen- Letland. Dat valt nauwelijks op. Grenscontroles zijn er al lang niet meer. We overnachten in Sigulda, gelegen in het heuvelachtig gebied rondom Riga. In Sigulda zijn er veel bezienswaardigheden zoals: een rodelbaan, drie kastelen, uitkijktoren en een grot. Genoeg om deze na- middag te bezoeken!

  Dagroute 7: Sigulda – Põltsamaa (EST) | 260 km

  Je rijdt nog een stukje door het Gauja National Park met aan weerszijden de Gutmansgrot en het Turaidakasteel om vervolgens richting Estse grens te rijden voor een mooie rit naar Tartu, het gezellige universiteitsstadje van Estland. Precies halverwege passeer je de grens Letland-Estland. De resterende 100 km rijd je een prachtige route dwars door de beboste en glooiend landschappen van het zuidwesten van Estland. Je komt er nauwelijks mensen tegen. Na 140 km rijd je door Otepäa, het ski-gebied van Estland. Ook het nationaal Biatlon-stadium met daarachter een ski-springschans is hier gevestigd. De natuur, het landschap en de vele voorzieningen, lokt deze regio zowel zomers als winters veel toeristen. Begin van de middag arriveer je in Tartu. Een prachtig stadje om te verkennen. Het hotel bevindt zich ten noordwesten van Tartu.

  Dagroute 8: Põltsamaa – Tallinn | 180 km

  Vandaag rijd je naar de hoofdstad van Estland, Tallinn. Deze route is maar kort. Je hebt de hele middag vrij voor Tallinn. Bij kilometer 200 kom je aan bij de noordkust van Estland, je krijgt gelijk hele andere beelden voor je. Het platteland maakt plaats voor een kustgebied met vissersdorpjes, duinen en watervallen. De waterval van Jagala- Joa is de grootste. Na een stuk langs de zee, nader je Tallinn. Het staat bekend als de mooiste stad rond de Oostzee. 

  Dagroute 9: Tallinn – Riga (LT) | 356 km

  Je verlaat Tallinn voor een dagrit langs de witte stranden van Letland. Na een stop in het badplaatsje Parnü ga je op weg naar een andere bekende staat: Riga. De fraaie hoofdplaats van Letland. Riga is voor de meeste Nederlanders het meest bekend. Dat komt omdat er veel handel was tussen Nederland en Riga. Riga is een grote stad en is de moeite waard voor een dagstop en een nadere verkenning. We verblijven hier twee nachten. Je hebt dus een volle dag beschikbaar voor Riga. 

  Dagroute 10: Rustdag in Riga

  Vandaag een dag niet op de motor. Je verblijft in een goed hotel en hebt de hele dag de tijd om te doen wat je zelf wilt. Kan je niet genoeg van de motor krijgen? Je kunt altijd de omgeving gaan verkennen. Ook is er een motor museum.

  Riga is de hoofdstad van Letland en met circa 640.000 inwoners de grootste stad van het land en van de Batische Staten. Riga werd gesticht in 1201 en is een voormalige Hanzestad. Het historisch centrum van Riga staat op de Unesco-Werelderfgoedlijst, onder andere dankzij de pittoreske oude binnenstad (ook wel bekend als Vecrīga) met haar kronkelende straten, middeleeuwse kerken, waarvan de torenspitsen de skyline domineren, en gildehallen. Het werelderfgoed omvat ook Riga's houten architectuur uit de 19e eeuw en haar art-nouveau-architectuur uit de late 19e en vroege 20e eeuw. Riga zou de beste verzameling art-nouveaugebouwen hebben in Europa. In ieder geval de moeite waard om een dag te gaan bekijken. Het diner is vandaag op eigen gelegenheid.

  Dagroute 11: Riga – Panevezys (LT) | 270 km

  Je rijdt Riga uit. Vandaag staan verschillende bezienswaardigheden op het programma. Onderweg bezoek je eerst het Rundale Paleis in de buurt van Bauska. Je kunt hier een bezoekje brengen aan het 140 kamers tellende kasteel met een buitengewoon mooie tuin. Eenmaal de grens van Litouwen over kom je bij een van de meest bekende bezienswaardigheden van Litouwen, namelijk: de Kruisberg. Dit is een internationaal bedevaartsoord. Het is een berg vol met oude kruizen en een hele hoop verhalen. Na de kruisberg is het nog ongeveer 80 km naar het hotel. Je rijdt dwars door uitgestrekte langbouwgebieden.  

  Dagroute 12: Panevezys – Olsztyn (PL) | 448 km

  Vandaag steek je de grens van Polen weer over. Het eerste deel is nog door de landbouwgebieden van Litouwen. Zo net na vertrek rijd je eerst nog langs een Nationaal Park met zijn moerasachtige kenmerken. Voor de grens kom je nog langs de stad Kaunas, de universiteitsstad van Litouwen. Bij de grens neem je afstand van de Baltische Staten. De klokken gaan weer een uur terug. Je slaapt in het dorp Olsztyn, hier ben je op de heenweg ook geweest.

  Dagroute 13: Olsztyn – Poznan | 376 km

  Vandaag rijd je de hele dag door Polen. De weg rijdt vlot, kleine en provinciale wegen wisselen elkaar af. Bij kilometerstand 200 rijd je door het mooie en deftige stadje Torün. Het hele centrum is prachtig gerenoveerd. Hierna rijd je opnieuw door het uitgestrekte Poolse platteland. Je overnacht in de oude hoofdstad van Polen, Poznan.  Het oude centrum doet je een beetje denken aan Krakau.

  Dagroute 14: Poznan – Potsdam (D) | 383 km

  Je begint aan de laatste volledige toeristische route van deze reis naar huis. Je rijdt een afwisselende route door het westen van Polen, richting Duitse grens. Na 199 km arriveer je bij de grens. Even voor de grens bij km-stand 163 km, steek je de Oder over. Aan de overkant van de Oder in het stadje Krosno Odrzanskie is een gezellig terrasje waar je kunt aanschuiven voor de lunch.

  Na de lunch is het bijna 40 km naar de Duitse grens. Zodra je de grens gepasseerd bent rijd je eerst door een vlakker gedeelte om vervolgens het Spreewald in te rijden. Dat levert in dit bosrijk veengebied een mooie route op met veel bos. De laatste kilometers van deze dagtour brengen je naar het hotel in Poznan. Potsdam is een stad op ongeveer 30 kilometer afstand van Berlijn. Je vindt hier een prachtig oud stadje die bekend staat om zijn paleizen, tuinen en oude Hollandse wijk. Je overnacht in een 4- sterrenhotel met een prachtig uitzicht over de Templiner See.

  Dagroute 15: Potsdam – Emmen (NL) | 550 km

  Het laatste deel van deze reis brengt je terug naar huis. Naar keuze heb je een deels toeristische route met als eindpunt Odoorn/Emmen. Maar afhankelijk van je woonplaats en volgende bestemming is het aan je zelf om te kiezen voor deze route of voor een eigen versie.

  Je komt thuis na een ontzettend gave reis, vol verhalen.

   

  Data en prijzen

  zaterdag 16 t/m zaterdag 30 juli 2022

  Zaterdag 16 juli - zaterdag 30 juli 2022

  Prijs op basis van 15 dagen

  € 1.599,00

  Duopassagier

  € 1.599,00

  Toeslag: 1-persoonskamer

  € 499,00

  Er zijn nog geen ervaringen van reizigers achtergelaten

  Laat als eerste je ervaring achter

  Ervaring achterlaten

  Foto's van reizigers

  1/1
  Jannieke Docter

  Even geduld..

  We zijn bezig met het bevestigen van je boeking.